Nyomtatás

Gazdaság-környezet-víz

.

Megkezdődött a Tisza-tó kotrása, a vízminőség megőrzése, javítása miatt szükséges munkálatokat három speciális hajó végzi Tiszafüred térségében. Az európai uniós támogatást élvező Komplex Tisza-tó Projekt keretében megközelítőleg egymillió köbméternyi üledéktől szabadítják meg a 35 éves tavat - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője szerdán az MTI-vel.

 

A Tisza-tó és a hozzá kapcsolódó vízgazdálkodási rendszer az elmúlt évtizedekben elhasználódott, ami vízmennyiségi és vízminőségi problémákat idézett elő - mondta Lovas Attila. Közölte, hogy ezért a tározónál olyan beavatkozások szükségesek, amelyek fenntartják a megfelelő vízkapacitást, vízminőséget, gazdasági hasznosíthatóságot és megóvják a kívánatos ökológiai állapotot.
Lovas Attila elmondta: a vízgazdálkodási projekt Tisza-tavat érintő kivitelezésére, így a kotrások, műtárgyépítések, javítások elvégezésre a természetvédelmi korlátozások miatt viszonylag rövid idő áll a Kötivizig rendelkezésére. 
Ezek a munkák várhatóan kellemetlenségeket okozhatnak a horgászoknak vagy a vízen közlekedőknek - jegyezte meg. 
A kotrás szinte az egész tavat érinti, jelenleg a Kis-Tiszánál folynak  a munkálatok, de sorra kerül az Eger-patak, az Aponyháti csatorna, a VIII. és X. öblítőcsatorna, továbbá a Csapói Holt-Tisza egy szakasza. Az V-ös öblítőcsatorna felső szakaszán és a VI. öblítőcsatornától egészen a Szilas-fokig lepelkotrás lesz, épp úgy, mint a Kőhidi-laposban és az érfűi gátőrház előtt, a régi Abádi-Holt-Tiszánál. 
Felújítják és bekötik a VI-os öblítőcsatornát a Fűzfás-morotvába, és a Dühös-lapos egy mélyebb területének bekötése is szerepel a tervek között. Aponyhátnál új csatorna épül, míg a Füredi-öblözetben a Füredi-Holt-Tisza felső részén dolgoznak majd a kotróhajók. A kitermelt iszapot a meglévő magaslatokon terítik szét.

blaz \ gkv \ bpt
Forrás: MTI 2013. szeptember 18.