Nyomtatás

Közel egymillió köbméternyi iszap a Tisza-tóból

.

A Komplex Tisza-tó Projekt legfontosabb küldetése, hogy középtávon fenntartható legyen az Alföld vízgazdálkodásában kiemelt szerepet betöltő tározó és kapcsolódó létesítményeinek eredetileg tervezett vízkapacitása, a megfelelő áramlási viszonyok megteremtésével pedig biztosított legyen a jó vízminőség, így megőrizhetők a páratlan ökológiai értékek. Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a beruházásnak köszönhetően jövő év végére egy minőségileg jobb Tisza-tó szolgál minket. Az igazgatót a tározót érintő munkálatokról kérdeztük.

 

 

Mint mondta, a vízminőség megőrzése, javítása érdekében elengedhetetlen a kotrás több helyütt. A projekt kapcsán összességében megközelítően egymillió köbméter iszap eltávolítását tervezik, s az évtizedek óta felgyülemlett, jelentős mennyiségű hordalék kitermelésével újabb szigetek születnek majd a tóban. Az eltávolított iszap egy részét ugyanis olyan magaslatokra deponálják, amelyek magas vízállás esetén is a vízfelszín fölé emelkednek, s amelyek egyúttal vadmenekítésre is lehetőséget teremtenek.

- Azokon az öblítőcsatornákon, fokokon, amelyeken már nagyon nehéz közlekedni, szintén alkalmazunk kotrást. Az V-ös öblítő végén, ahol egy nagy hordalékkúp van, és a VI-os öblítő végén, egészen a Szilas-fokig, lepelkotrás lesz. Megtörténik a VI-os öblítőcsatorna felújítása és bekötése a Fűzfás-morotvába, így nem kell majd nagy kerülőt tenni az eléréséhez. A Kis-Tisza kotrása is indokolt a Tiszától indulva Poroszló felé, az első hídig, mert ez a rész szintén feliszapolódott. A Kőhíd-laposon is kotrásra kerül sor, illetve bekötik a Kis-Tiszába és az Eger patakba, ahol szintén lesz kotrás, egészen a 33-as út fölé, ahol a Dühös-lapos egy mélyebb területének bekötése is megvalósul. Az érfűi gátőrház előtt, a gáttal párhuzamosan, a régi Bere részén is lesz egy kotrási terület, amely mintegy 14 hektáros. Aponyhátnál pedig egy új csatorna fog épülni. A Füredi-öblözetben ugyancsak tervezünk kotrást, a Füredi-Holt-Tisza fölső részén, ahol eddig még sosem volt. Ez a rész nagy víztömeget fog kapni, ami jó hatással lehet a horgászatra. A 8-as alsó öblítőcsatorna közvetlenül be lesz kötve az Örvényi-morotvába.
Az igazgató hangsúlyozta: a nagyszabású kotrási munkálatok a tározó térfogatát, azaz a víztérfogatot is növelik. Ezen kívül lesznek területi, térségi kotrások is, ezeket lepelkotrásnak nevezzük, amelyek a fölső, mintegy 30 centiméteres iszapréteget távolítják el. A beruházás keretében a műtárgyak közül felújítják a VI-ost, a IX-est és a X-est, állékonyságuk ugyanis leromlott.
A kivitelezési munka a hallépcső területén kezdődött el, ez az egyik kiemelt része a projektnek.
- A Kiskörei Vízlépcsőnél a fő duzzasztómű és a hullámtéri duzzasztómű közötti szakaszon épül egy olyan természetközeli hallépcső, amely közel egy kilométer hosszú, kanyargós kialakításával lehetővé teszi, hogy az alvízi és a felvízi szakasz között a halak és más vízi élőlények közlekedni tudjanak, és lesz egy réselt halátjáró része is. A kivitelezést idén be kell fejezni, mert utána egy monitoring időszak következik, melyben a kivitelezőnek bizonyítania kell, hogy olyan műtárgyat alkotott, ami kedvező a halaknak, és igénybe is veszik azt – jegyezte meg.
Lovas Attila végezetül rámutatott: a munkálatok természetesen bizonyos kellemetlenségeket okozhatnak a horgászoknak éppúgy, mint a vízen közlekedőknek. - Ezzel együtt kell élni, de 2014 végén, amikor befejeződik a projekt, egy minőségileg jobb Tisza-tavat kapunk vissza - fogalmazott.

Laczi Zoltán