Nyomtatás

Zsilipmozgatás napenergiával

.

Komplexitás, integritás és modulrendszer. E három szóval jellemezte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területi vízgazdálkodásának fejlesztési irányát Horváth Béla műszaki igazgatóhelyettes a Nagykunsági-főcsatorna megújítása kapcsán április 3-án, Martfűn tartott sajtóeseményen.

E hármas cél- és eszközrendszer alkalmazásának egyik példája a Komplex Tisza-tó Projekt, amely szinte a teljes Észak-Alföldet és a Tisza-völgy jelentős részét felöleli, s tényleges komplexitást jelent a vízgazdálkodási létesítmények fejlesztése tekintetében– mutatott rá a főmérnök. Ismertette a 7,6 milliárd forint összköltségű projekt céljait és legfőbb elemeit, amelyek a Tisza-tó egészségének hosszú távú megalapozását és a minél hatékonyabb vízszétosztás érdekében a TIKEVIR üzembiztonságának javítását szolgálják. Külön szólt arról, hogy „A Közép-Tisza vidék, a Jászság és a Nagykunság Vízkészlet-hasznosítási Stratégiája” című tanulmányt a (víz)kínálat oldaláról alkottuk meg többek között a víz- és vízhiánykár-kockázatok mérséklése, az összetett igényekhez igazodó, többcélú üzemeltetés, szolgáltatás feltételeinek megteremtése érdekében. A stratégia abból indul ki, hogy másodpercenként 16 köbméterre tehető az a szabad kapacitás, amivel – a jelenlegi vízkészlet-megosztást alapul véve – igazgatósági szinten a jövőt tervezhetjük. A tanulmányban lefektetett célok elérése érdekében indokolt a működő vízszétosztó rendszerek rekonstrukciója, fejlesztése, új öntözőfürtök kiépítése, nem üzemelő gravitációs vízszétosztó fürtök ismételt üzembe állítása, a tájgazdálkodás ösztönzése, a komplex vízellátó vízszétosztó rendszerek és a tározási lehetőségek fejlesztése, valamint a felszín alatti vízkészletek feltárása. Mindezt leképezik a stratégiában megfogalmazott beruházási javaslatok, amelyek a meglévő műszaki adottságokra építkezve újabb területek vízgazdálkodási problémáit hivatottak költséghatékonyan kezelni. Erre három példát említett előadásában Horváth Béla: a fegyvernek-szajoli térség, Karcag-Tilalmas körzete, valamint a jászsági többcélú rendszer fejlesztése. Valamennyiben a komplexitás, integritás és a modularitás ölt testet.

– Nincs könnyű dolgunk – hangoztatta Kökény József, a kivitelező VÍZÉP-Kör Kft. ügyvezetője a 34-es műtárgy mellett. A szakember a helyszínen elmondta, a projekt keretében a műtárgy minden elemét felújítják, a betonfelületektől az acélszerkezetekig, korszerű vezérlőrendszert alakítanak ki, és a vagyonvédelemről is gondoskodnak. Miként a 14-esnél, itt is elkészült az ideiglenes elzárás magasított betonszerkezete. A 14-es és 31-es műtárgyakkal ellentétben a 34-esnél azonban nincs villamos hálózat, így a kialakítandó a motoros zsilipmozgató rendszert napelemekkel és áramfejlesztővel kombinált vezérlőrendszer felügyeli majd. Jelezte azt is, hogy a már körülírható kivitelezési nehézségek jó része arra vezethető vissza, hogy úgy kell ütemezni a munkákat, hogy a Nagykunsági-főcsatorna mentén jelentkező vízigények kielégítése ne szenvedjen csorbát. Annál is inkább, mert a tavaszi szárazság miatt mind többen kényszerülnek kelesztő öntözésre.  

Laczi Zoltán